post-image

Зміни в порядку ведення РК ОУВ/ООУВ

Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів (Міндовкілля) було видано наказ від 18.11.2020 № 280 «Про внесення змін до наказу Мінекобезпеки України від 17 лютого 1999 р. № 41». Серед іншого, ці зміни стосувалися скасування погодження місцевими органами Держпродспоживслужби (ДПСС) реєстрових карт перед їх реєстрацією, а також – можливості місцевих державних адміністрацій вимагати від власників об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів здійснення додаткових досліджень чи робіт для заповнення реєстрової карти з обов’язковим погодженням обсягів і термінів проведення таких робіт.

У зв’язку з наявністю рішення ДРС від 28.10.1010 № 639 про погодження відповідного проекту регуляторного акту, очікувалося, що державна реєстрація для оприлюднення та набуття чинності змін до Наказу № 41 (від 18.11.2020 р. № 280) – формальне питання, що мало бути вирішене Мінюстиції протягом 15 робочих днів після надходження цих змін від Міндовкілля (відповідно до п.11 Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів). Але не так сталося, як гадалося.

Згідно з інформацією, Мінюстиції було прийнято рішення (наказ від 14.12.2020 р. №4310/5) про повернення на прохання Міндовкілля вищезазначеного нормативного акту без державної реєстрації для доопрацювання строком на 1 місяць. За тією ж інформацією, таке рішення було, серед іншого, вмотивоване необхідністю погодження (на прохання Міндовкілля?)  Міністерством розвитку громад та територій України, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, а також Державною службою з питань праці України.

Замість доопрацювання у встановлений рішенням Мінюстиції від 14.12.2020 р. термін Міндовкілля  того ж дня з незрозумілих причин скасувало власні зміни до Наказу № 41 (від 18.11.2020 р. № 280) та розпочало всю процедуру знову. 

Врешті-решт, після проходження кола погоджень низкою центральних органів виконавчої влади (під час якого з’ясувалося, що питання реєстрових карт не стосується компетенції Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, а також – Державної служби з питань праці України) формально наново підготовлений проект змін до Наказу № 41 був затверджений Міндовкілля (наказ від 03.02.2021 №74) та відразу оприлюднений на його офіційному веб-ресурсі.

Згодом відповідним рішенням Мінюстиції (наказ від 22.02.2021 р. № 678/5) цей наказ Міндовкілля було зареєстровано як нормативно-правовий акт, а 05 березня 2021 року документ набув чинності після оприлюднення у Офіційному віснику України, та лише наразі відповідні зміни відображені на Офіційному веб-порталі парламенту України – «Законодавство України».

Таким чином, рівно через 9 місяців від початку процедури змін, стосовно ознак невідповідності низки положень Наказу №41 чинному законодавству України та наявності суттєвих корупційних ризиків з боку органів владних повноважень, встановлені за результатами подальшої експертизи ДРС порушення засад та принципів державної регуляторної політики було нарешті усунено. Вочевидь, період часу, що минув, символічно та водночас досить точно характеризує важкість «виношування» змін до наявних регуляторних актів.

Серед іншого, цим рішенням Державній регуляторній службі рекомендовано вжити заходів щодо зупинення дії низки наказів Мінприроди/Мінекоресурсів – у разі неподання до кінця ІІ кварталу 2021 року на погодження ДРС проектів змін, що дозволяють усунути порушення, встановлені раніше цією службою (за виключенням одного, що не передбачений чинною редакцією Закону України «Про охорону атмосферного повітря» та стосується визначення величин фонових концентрацій забруднюючих речовин).

Таким чином, далі буде…

Інформація на правах співпраці.